Nu de Kerst wel heel dichtbij is gekomen, komen ook de laatste kerstkaarten binnen. Er worden er nog zo’n 50 miljoen verstuurd per post naar het schijnt. Met mooie teksten die gaan over de feestdagen en het nieuwe jaar of soms met alleen de namen. In beide gevallen vind ik zelf een tastbaar kaartje echt wel wat hebben. Offline kaart geeft aan dat er iemand aan je gedacht heeft, moeite heeft genomen en een kaart heeft gekocht en verzonden. Dus, iedereen bij deze bedankt! Overigens, vraag ik me af of een bedankje in je blog de juiste etiquette is wat betreft kerstkaarten. Ik ben nu toch te laat met terugsturen.
De kerstkaart is begonnen als een modegrill, verzonnen door een Engelsman in 1843 met een oplage van 1000 exemplaren. De ontwerper ontwikkelde een drieluik met afbeeldingen van mensen in armoede, een afbeelding van een kerstvierend gezin en de nog altijd bekende tekst: ‘A merry Christmas and a happy new year to you’.
Dat woordje ‘merry’ heeft nu vooral (luister de radio) de betekenis van ‘vrolijk’. In de tijd rond 1843 was het een spiritueel woord met de betekenis ‘gezegend’. Daarmee komen we wat mij betreft op de diepere laag uit die Kerst ook heeft; wat ben ik gezegend (gelukkig, blij, verwonderd, vrolijk en stil tegelijk) met de komst van die kleine baby Jezus.
Ik ga het kraamfeest vieren. En jij? Afgelopen dagen hebben we geboortekaartjes uitgedeeld in het Stadshart in Amstelveen met daarop ‘Jezus’ en binnenin een uitnodiging voor de avond in P60, het poppodium in het Stadshart. Het programma heet ‘Vallende sterren’ en zorgt ervoor dat Kerst verrassend begint! Geen geboortekaartje gehad? Van harte welkom!
Merry Christmas..